Παρόλο που ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Συντάξεων νόμος τροποποιήθηκε και αναβαθμίστηκε από το 1980 σε ένα Αναλογικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις και αδικίες. Αυτές οι στρεβλώσεις, πρέπει να τερματιστούν ώστε να τερματιστεί το άδικο και προκλητικό καθεστώς των προνομιούχων. Πρόκειται για τις πολλαπλές συντάξεις που καταβάλλονται από το Ταμείο του κράτους, σε πρώην και νυν αξιωματούχους.
Δηλαδή, στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται δυο ή και τρεις συντάξεις ταυτόχρονα ή καταβάλλεται μισθός και σύνταξη σε εν ενεργεία αξιωματούχους. Πρόσθετα, επικρατεί μια σκανδαλώδης μεταχείριση για τους Βουλευτές και Υπουργούς, δικαιούχους κρατικής σύνταξης από την ηλικία των 60 χρόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν το 2020 στη Βουλή από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας:
* Συνολικά 129 αξιωματούχοι λαμβάνουν ταυτόχρονα με το μισθό τους και επαγγελματική σύνταξη, καθώς ήταν υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι 37 εξ αυτών λαμβάνουν επαγγελματική σύνταξη έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.
*Επιπρόσθετα 62 νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις χωρίς να διευκρινίζονται πόσες είναι αυτές. Υπάρχουν δε περιπτώσεις πρώην αξιωματούχων που λαμβάνουν μέχρι και τρεις συντάξεις από το δημόσιο τομέα. Αυτά τα ποσά υπολογίζονται σε μερικά εκατομμύρια τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ανάγκες του Ταμείου για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Παρότι το επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους αυξήθηκε τρεις φορές κατά τα έτη 2016, 2019 και 2020, υπάρχουν συμπολίτες μας με συντάξεις και επιδόματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτή η αδικία επιβάλλεται να εξαλειφθεί ώστε συντάξεις και επιδόματα να φτάσουν σε ένα αξιοπρεπές ποσό. Για να μπορέσει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και να έχει καλά υστερινά ένα άτομο που βρίσκεται στη δύση της ζωής του, τουλάχιστον θα πρέπει να παίρνει πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως, καθότι οι ανάγκες του είναι πολλαπλές.